Vitra Panton

Kaufe jetzt das Vitra Panton: null

Een sensationele en sculpturale stoel

De Vitra Panton is een beroemde sculpturale ‘monobloc’ stoel, ontworpen door designer Verner Panton. De Deense ontwerper stond bekend om zijn innovatieve en experimentele ontwerpen. Eind jaren vijftig ontwierp hij voor het eerst een meubelstuk op basis van één stuk vrijdragend kunststof: de Panton. In eerste instantie was de stoel nog niet stevig genoeg om op te zitten en meerdere meubelfabrikanten sloegen het aanbod om de Panton te produceren af. Gelukkig zag Rolf Fehlbaum van Vitra wél potentie.

Een zoektocht naar materialen

In 1967 ging de Vitra Panton in productie. Jarenlang werd gezocht en geëxperimenteerd met het ideale materiaal. Het oorspronkelijke ontwerp maakte gebruik van koudgeperst, glasvezelversterkt polyester. Toch bleek het materiaal niet sterk genoeg en de stoel werd tijdelijk uit de productie genomen. In de jaren negentig blies Vitra de Panton nieuw leven in met een ontwerp op basis van polypropyleen. Dit lichtgewicht materiaal is ijzersterk en buigzaam. Het bleek de perfecte basis voor de Panton zoals we die nog steeds graag zien.

Vitra Panton main image

Wist je dat…

De Panton tot 1975 tijd ook werd geproduceerd door het Amerikaanse meubelbedrijf Herman Miller? Daardoor kom je op Whoppah ook Pantons tegen uit de Verenigde Staten. Je herkent deze varianten aan het Herman Miller-logo.

Vitra Panton secondary image

Pop-art design icoon

Hoewel het lang dus behoorlijk lang duurde voordat Vitra het optimale productieproces vond voor de Panton, is de stoel wereldberoemd. De Panton werd namelijk al snel een boegbeeld voor pop-art design uit de jaren zestig. Meerdere magazines gebruikten de Panton in hun editorials en de stoel sierde zelfs de cover van de Vogue (met daarop een naakte Kate Moss). Het MoMa in New York nam vanwege deze iconische status een exemplaar van de Panton op in de collectie. Met een Vitra Panton haal je dus een museumwaardig stukje reuring in huis!

Ontdek alle Vitra designs

Op Whoppah vind je een heleboel Vitra designs: van de Panton stoel tot de Eames lounge Chair. Altijd gecureerd op authenticiteit en kwaliteit.

Alles anzeigen
Vitra Panton icon category image