Vintage Artifort stoel

Artifort is een Nederlands meubelmerk om trots op te zijn. Al meer dan 100 jaar maakt Artifort meubels. Aanvankelijk klassiek en van hout. Maar in de jaren 60 maakt het merk een omslag naar design. Bekende ontwerpers zoals Pierre Paulin en Geoffrey Harcourt ontwierpen verschillende klassiekers zoals de Tulp stoel, de Ribbon, de Congo en het C683 bankje. Tot op heden is Artifort immens populair en staat het bekend om haar opvallende, kleurrijke design en ronde vormen. Artifort, dat staat voor Art en Comfort, ontwerpt voor het oog én het comfort en deze design stoelen zijn ook op Whoppah erg gewild.

Artifort Ribbon Piere Paullin

Ribbon, Pierre Paulin

Artifort: hoe het allemaal begon…

In 1890 startte Jules Wagemans als stoffeerder in Maastricht. Zijn zoon nam het bedrijf over en bouwde het uit tot meubelfabriek H. Wagemans & Van Tuinen. In 1928 introduceren zij de merknaam Artifort en tot de jaren 50 is de meubelfabriek gespecialiseerd in houten klassieke meubels. De jaren vijftig betekende een omslag voor Artifort. Met de komst van meubelontwerper Kho Liang Ie, die esthetisch adviseur werd van Artifort, veranderde veel. Zijn visie en kennis van het ontwerpvak waren bepalend voor de successen in de opvolgende decennia. 

Vintage Artifort klassiekers

Vintage Artifort klassiekers met internationale faam 

Vanaf de jaren 50 worden designs meer scandinavisch en strakker en bekende ontwerpers worden aangetrokken om het merk te moderniseren. Zo ontwierp Gerrit Rietveld in 1958 De Zwaan stoel voor Artifort die getoond werd in het Nederlandse paviljoen van de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel. En ontwierp de Engelsman Theo Ruth in 1952 het spraakmakende model Congo en de Pinguïn. Met de komst van Kho Liang groeit het meubelmerk hard en de vele spraakmakende ontwerpen die op de markt komen zorgen ervoor dat het merk internationale faam krijgt. Architecten en designliefhebbers lopen er sindsdien en tot op de dag van vandaag mee weg. 

 Artifort Zwaan

Artifort Zwaan, Gerrit Rietveld

 

Aanhoudende innovativiteit 

In 2015 vierde Artifort haar 125ste verjaardag en ook vandaag de dag vinden de stoelen, banken en tafels hun weg naar de huizen van designliefhebbers en zeker niet alleen in Nederland. Het merk staat nog steeds bekend om haar opvallende en soms opzienbarende ontwerpen. Samenwerkingen met bijvoorbeeld het Italiaanse MissoniHome of ontwerpers zoals Khodi Feiz. Ben van Berkel en Richard Hutten zorgen voor aanhoudende innovativiteit en populariteit van het merk.

Bekijk hier de Whoppah Artifort collectie

 FUN FACT: De bekendste stoel van Nederlands is een Artifort

Wat is de bekendste stoel van Nederland? Misschien denk je nu aan de stoel van Sinterklaas, maar wij bedoelen de blauwe Tweede-Kamerstoel. Het is misschien niet dé designklassieker die op jouw wishlist staat, maar de stoel is wel sprekend qua kleur en uiteraard  zeer uitnodigend om urenlang comfortabel in te zitten om de debatteren. Typisch voor Artifort.

 

De top 3 Artifort stoelen op dit moment op Whoppah

1. Artifort Pinguin Theo Ruth 1950s

2. 2 Artifort concorde stoelen

Concorde Artifort

3. Kho Liang voor Artifort fauteuil

Artifort

Whoppah!

Ontdek Whoppah en laat je verbazen over de mooiste dingen voor jouw huis.
Meer over ons